Z HISTORIE ŠKOLY

Městská hudební škola v Neratovicích byla založena v roce 1952, tehdy jako pobočka hudební školy v Mělníku. V prvních letech se zde vyučovala pouze hra na klavír pod vedením paní učitelky Olgy Zemanové, a to na nejrůznějích místech, v budovách základních škol, v Sokolovně i v bývalém hostinci Lípa. Po deseti letech došlo ke změně názvu na Lidovou školu umění a v průběhu šedesátých let minulého století začal pozvolna narůstat počet studujících žáků. 

V roce 1971 se škola pod vedením mělnického ředitele Jaroslava Moce rozšířila o dechové oddělení (klarinet, trubka, lesní roh), pěvecké oddělení a hru na housle. Výuka v té době probíhala v budově II. ZŠ. V dubnu 1972 byl v Neratovicích slavnostně otevřen nový kulturní dům, kde se začaly pravidelně konat také koncerty Lidové školy umění. Na začátku školního roku 1972/73 se nabídka výuky rozrostla o baletní oddělení. Ve školním roce 1974/75 byl zájem žáků i úroveň výuky na tak vysokém stupni, že mohl pod vedením zástupce ředitele Jaroslava Kužela vzniknout školní estrádní orchestr, který začal spolupracovat s velkým dechovým orchestrem Spolanka působícím při kulturním domě. V polovině sedmdesátých let již školu navštěvovalo přes sto dvacet žáků a vedle řady domácích vystoupení se uskutečnil také zájezd orchestru do německého Radebergu. Žáci pěveckého oddělení utvořili komorní dětský soubor. Na začátku roku 1977 se Lidová škola umění v Neratovicích osamostatňuje, přestává být pobočkou mělnické školy, a dostává od města do užívání malou vilu ve Vojtěšské ulici v sousedství kulturního domu, část výuky však nadále probíhá v budově II. ZŠ a příležitostně i v jiných objektech. Ředitelem školy byl jmenován Jaroslav Kužel.

V dalších letech roste prestiž školy, zvyšuje se počet vyučujících i žáků, kteří zaznamenávají úspěchy na okresních i krajských soutěžích. V roce 1983 je konečně zahájena výstavba nové školní budovy ve Vojtěšské ulici naproti tehdejšímu kulturnímu, dnešnímu Společenskému domu Neratovice. Od září 1985 je výuka rozšířena na čtyři obory, vedle hudebního a tanečního se začíná vyučovat také obor literárně-dramatický a výtvarný, počet žáků přesáhl čtyři sta. Při výstavbě nové školní budovy pomáhají rodiče žáků učitelé a brigádníci ze Spolany a Lachemy. Nová budova Lidové školy umění, dnešní Základní umělecké školy, ve Vojtěšské ulici č. 1219 byla slavnostně otevřena 10. prosince 1985. V roce 1989 odešel do důchodu dlouholetý ředitel školy Jaroslav Kužel a ve funkci ho vystřídal Jiří Vantuch, v průběhu devadesátých let se stal ředitelem Jaroslav Zikmundovský. Od školního roku 2018/19 byl na základě konkurzního řízení jmenován ředitelem naší školy PhDr. Roman Novotný.