Smetanovský večer v ZUŠ Neratovice

Na samotném počátku jara, 25. března 2024, se v ZUŠ Neratovice uskutečnil slavnostní koncert věnovaný oslavě významného českého skladatele Bedřicha Smetany, který letos oslavil dvousté výročí svého narození. Bylo nám ctí se tak přihlásit k Roku české hudby a vzdát hold českému hudebnímu velikánovi.

Koncert byl pojat jako průřez skladatelovým životem, zazněly jeho komorní kompozice i skladby jeho současníků. Večerem vtipně a příjemně provázela Nikola Bartošová, učitelka literárně-dramatického oboru, zatímco o program se postarali žáci i pedagogové ZUŠ. Mohli jsme si poslechnout Smetanovu Lásku v pojetí Josefa Prokopce (klavír), Téma a variace od Josepha Küffnera v podání Zdeňka Charváta (kytara), Bolero od Juliána Arcase v podání Nikoly Macháčkové (kytara), V lukách od Reinholda Glièra v podání Amelie Al-Tamimi (klavír) či Largo z Dvořákovy 9. symfonie ve znění souboru fléten. Na samotný závěr zahrála na klavír také paní zástupkyně Renata Fričová a vystoupila s částí cyklu Smetanových Českých tanců – Hulán (klavír). Zlatým hřebem slavnostního večera bylo vystoupení Jana Fišera, koncertního mistra České filharmonie, a Renaty Fričové, v jejichž podání zazněl cyklus Z domoviny pro housle a klavír.

Od moderátorky večera jsme se dozvěděli několik zajímavostí ze skladatelova života, strávili jsme krásný večer s hudbou 19. století. Všem účinkujícím děkujeme za jejich úsilí a krásné hudební prožitky!

Foto a video: Martin Hvězda